Belgisk flertall for fredsforhandlinger – marxistiske PTB nær størst i Brussel

Bildet: Det var store demonstrasjoner 25. februar med krav om fredsforhandlinger i en rekke europeiske byer, også i Brussel hvor dette bildet er fra.

56 prosent av de spurte er for at Ukraina må starte fredsforhandlinger med Russland i en belgisk meningsmåling fra sist uke. I Brussel er flertallet enda større, og der gjør også det røde belgiske arbeidepartiet PTB sin beste måling noensinne med 19,4 prosent.

Det var storavisa Le Soir i Brussel som 3. april meldte om målinga som viste at belgiere flest (56 %) vil at det skal startes fredsforhandlinger. I hovedstaden er flertallet på 64 prosent ifølge målinga. Og interessant nok er det størst flertall blant de politiske partiene i det konservative høyrepartiet MR for at fredsforhandlinger må starte i Ukrainakrigen (67 %), mens de grønne i miljøpartiet Ecolo har lavest oppslutning om et slikt krav (46 %). Midt i mellom ligger sosialdemokratene i Partie Socialiste (63 %) og det marxistiske PTB (60 %).

https://www.lesoir.be/504990/article/2023-04-03/grand-barometre-les-belges-favorables-des-negociations-entre-kiev-et-moscou

Dette er stemninger som i noen grad har kommet fram i demonstrasjonene som ble arrangert i Brussel 25. februar med krav om våpenhvile og fredsforhandlinger, markeringer som gikk parallelt med massive opptog i andre hovedsteder som Berlin, London og Paris hvor titusener samlet seg til fellesmarkeringer for fred.

PTB nærmer seg 20 prosent i Brussel

På en meningsmåling publisert rett før påske (31. mars) gjorde PTB sin beste måling noen gang i hovedstaden med 19,4 prosent, kun 0,4 prosent bak det største partiet, det liberal-konservative høyrepartiet MR. PTB har tradisjonelt stått sterkest i den fransktalende delstaten Vallonia (hvor partiet nå «bare» fikk 17,6 prosent), men har ligget lavere i Brussel siden forrige valg i 2019.

https://fr.wikipedia.org/wiki/Liste_de_sondages_sur_les_%C3%A9lections_l%C3%A9gislatives_f%C3%A9d%C3%A9rales_belges_de_2024

Dermed er det marxistiske PTB større enn sosialdemokratene (PS) i Brussel, mens PS gjør det skarpere i Vallonia med rundt 25 prosent oppslutning. PTBs framgang blir lagt merke til, og i tv-kanalen RTL advares det mot at «kommunistene kan bli største parti Brussel», gitt en feilmargin på 4 prosent i denne målinga. RTLs kommentator tilla i en sending 31. mars mye av æren for framgangen til PTBs svært populære leder Raoul Hedebouw og hans evne til å snakke med folk på grasrota og utnytte den misnøye som nå gjør seg gjeldende i Belgia.

https://www.rtl.be/actu/belgique/politique/grand-barometre-narrete-plus-hadja-lahbib-le-ptb-proche-de-devenir-le-premier/2023-03-31/article/538872

Av de politiske sakene RTL mener partiet har profitert på, framheves både en rekke skandaler i det politiske liv, energikrisa og dyrtida som rammer de fattigste, samt PTBs krav om fredsforhandlinger i Ukrainakrigen. PTB har som Rødt i Norge blitt utsatt for skarp kritikk for sitt anti-NATO standpunkt og sin kritiske holdning til mer våpen til Ukraina, til tross for partiets fordømmelse av Russlands invasjon og anneksjon i nabolandet. Desto mer interessant er det at PTB nå appellerer til nær hver femte velger i EU-hovedstaden Brussel med sine to millioner innbyggere. Hvis denne tendensen holder seg kan det bli et spennende valg til ny nasjonalforsamling i Brussel, hvor partiet fikk 12 prosent ved valget i 2019.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s