-Skal REC Solar i gang igjen, må staten må bruke sitt eierskap til krafta!

Verdens reineste silisium for solcelleproduksjon har stoppet på grunn av strømprisene. Klubbleder Andreas Hadland forventer at Næringsdepartementet instruerer Statkraft om å skaffe REC Solar en god fastprisavtale.

Bildet: Industridøden har satt inn i Norge som følge av kraftkrisa. I Kristiansand bygges en gammel kornsilo om fra industrielle formål til kunstmuseum og galleri tvers over havna for REC Solars produksjonsanlegg som nå er stengt ned på grunn av de skyhøye strømprisene. (Foto: Halvor Fjermeros)

Ovnene er kalde på REC Solars produksjonsanlegg ved Elkem Fiskå i Vågsbygd på vestsida av byfjorden i Kristiansand. Det har de vært siden fabrikken stoppet produksjonen og permitterte 250 ansatte både i Porsgrunn og Kristiansand for tre måneder siden. Den 18. august var denne bloggen først til å melde om permitteringsvarselet:

Industridøden er i gang: REC Solar legger ned | halvorfjermeros (wordpress.com)

Siden har det blitt spekulert i om dette er kroken på døra for bedriften med verdens mest avanserte solcelleproduksjon.

Permitteringsperioden går ut i februar

Fædrelandsvennen skreiv i forrige uke at REC Solar ikke tør å starte opp igjen tross lavere strømpriser. Administrerende direktør Jan Enno Bicker sa til avisa at det tar lang tid å starte opp fabrikken igjen, og at de ikke kan ta sjansen på at markedsprisen holder seg der den er i dag. Han avventer tydeligere politiske signaler.

Det begynner å haste med en løsning. Permitteringsreglene tilsier maks 26 uker med lønnsfritak for bedriften. Deretter vil de ansatte måtte sies opp hvis ikke det blir gjenoppstarting. Leder for bedriftsklubben ved REC Solar i Vågsbygd, Andreas Hadland, er utålmodig:

-Vi håper kraftselskapene nå leverer en forutsigbar og langsiktig fastprisavtale, slik det nå er signalisert fra næringsministeren at det forventes fra kraftselskapene.

-Men hvis det ikke skjer, noe den manglende responsen fra kraftselskapene kan tyde på?

-Da må staten ved Næringsdepartementet instruere kraftselskapene om å tilby slike kontrakter. Staten og det offentlige må bruke sitt eierskap til å ta kontroll over denne uholdbare situasjonen. Dette dreier seg om framtida for store deler av norsk kraftforedelende industri. Og en fastprisavtale ned mot nivået før strømpriskrisa startet i fjor, er en forutsetning for gjenoppstart ved REC Solar, sier klubbleder Hadland som representerer rundt 170 organiserte arbeidere i forbundet Industri Energi. Samtlige er nå permittert ved anlegget i Vågsbygd.

Ett år gammelt krav om priskontroll

I januar i år uttalte REC-direktør David Verdú her på bloggen:

-Man kan stille spørsmål ved om kraftbransjen burde fortsette å være medlemmer av NHO, da situasjonen i dag tyder på at kraftselskapene og industrien har motstridende interesser. f

Og Verdú, som noen måneder seinere ble oppsagt som direktør av selskapets indiske eiere, tilføyde at han er tilhenger av kapitalisme:

-Men ikke fri kapitalisme. Innen kraftsektoren må den reguleres. I dette landet bør elektrisk strøm være allemannseie!

REC-direktør spør seg: -Bør kraftbransjen ut av NHO? | halvorfjermeros (wordpress.com)

Det er dette kampen fortsatt står om i Norge, over et år siden prisene for alvor begynte å stige, først og fremst som følge av åpninga av de to store utenlandskablene til henholdsvis Tyskland og England i 2021, lenge før Russlands invasjon i Ukraina i februar i år.

I løpet av sommerhalvåret har flere store og mellomstore bedrifter gått dukken, truet med nedleggelse eller permittert ansatte. Bedrifter innen metallurgi har periodevis solgt strøm til utlandet i stedet for å produsere metall, noe som seinest skjedde ved RECs nabobedrift Nikkelverket i Kristiansand under den elektrokjemiske streiken i sommer.

Verdens mest utslippsvennlige silisium

I samme intervju som sitert fra her forklarte også daværende klubbleder Ronnie Salvesen hvilke miljømessige fortrinn produksjonen som er utviklet ved REC Solar innebærer:

-Vi produserer 8.000 tonn tonn solcellesilisium i året. Produksjon i Norge kontra i Kina vil spare miljøet for globale utslipp 1,2 millioner tonn CO2 i året. Det vil øke CO2-fotavtrykket på verdensbasis drastisk. Så det er en dårlig ide å legge ned denne industrien i Norge fordi vi ikke klarer å betale strømregningene lenger. Dessuten er vår produksjon 100 % sirkulær. Når vi skjærer såkalte wafere som blir til solcellepanel, bruker vi alt spons og slagg til resirkulert produksjon, sier klubbleder Salvesen.

Nå ryktes det at det bygges to kjempefabrikker for silisiumproduksjon i Kina. De betaler 40 øre per kilowattime, mens prisene industrien betalte innen prisstigninga var mellom 30 og 40 øre/kWh. Det norske spotmarkedet har ligget på mer enn det dobbelte og til dels langt mer det siste året. REC Solar hadde før priseksplosjonen i fjor månedlige strømutgifter på 7-8 millioner kroner. I august i år var strømutgiftene på 104 mill. kr., altså over 10-gangen. Det norske fortrinnet med lave og stabile kraftpriser er i ferd med å gå opp i røyk og REC Solar kan etterlate seg den største branntomta så langt hvis ikke rimelige fastprisavtaler kommer på plass innen kort tid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s