Nederlandsk togstreik ga 9,25 % lønnsøkning

En streikesommer med brudd og nye varsler om fortsatte streiker tvang Nederlandse Spoorwegen. landets «NSB», til å godta ny avtale for 16.700 togansatte. Inkludert i avtalen er økt lønn hvis inflasjonen blir høyere enn anslått.

Bildet: Nederlandske tog har stått stille flere dager i august og september, særlig her ved Rotterdam sentralstasjon som er landets knutepunkt for persontrafikk. (Foto: Halvor Fjermeros)

Det var varslet nye streiker ved mange toglinjer i Nederland tirsdag og torsdag denne uka og sist torsdag sto det meste av landets sentrale linjer stille. Søndag kom det til en løsning der Nederlandse Spoorwegen (NS) godtok en rekke omfattende krav fra de ansattes fagforening. Dermed har de togansatte lykkes i å få kompensert for mye av den prisveksten som nå ligger bak alle streiker som har preget transportsektoren over alt i Europa i sommer.

Train strikes called off as unions and NS strike 9.25% pay deal

9,25 % lønnsvekst over 18 måneder

Avtalen kom på plass etter at sentrale forhandlinger om ny overenskomst ble brutt i begynnelsen av august. Siden har streikene blitt trappet opp, støttet blant annet av landsorganisasjonene FNV og CNV. Fagforeningene som organiserer 16.700 ansatte i de nederlandske statsbanene gikk søndag inn for et tilbud som innebærer et generelt lønnstillegg på fem prosent med tilbakevirkende kraft fra og med juli, økning av minimumslønna og utbetaling av bonus for heltidsansatte på 1000 euro både for 2022 og 2023, samt et nytt lønnstillegg fra neste år. Dersom prisstigninga blir høyere enn anslått, vil det utløse ytterligere kompensasjon. Summen av disse tilleggene er beregnet til 9,25 prosent over halvannet år.

Det nederlandske statistiske sentralbyrået har registrert en prisvekst på fem prosent bare i august. Dette gjenspeiler tendensen over alt i europeiske land og har vært motivasjon for streiker både i Tyskland, Frankrike og ikke minst Storbritannia i hele sommer. Sånn sett er det nederlandske resultatet av streikene både innen tog og luftfart en stor oppmuntring for fagforeninger som har innsett at det kun er streik som nytter hvis arbeiderne innen transportsektoren skal holde tritt med inflasjonen.

Fagforeningene trakk søndag tilbake streikevarsel for denne uka og sender forslaget til ny avtale ut til medlemmene for uravstemning.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s