Ballettboikott uten tåspissgefühl

Det er flere av danserne og kunstnerne i St. Petersburg-balletten som er fra Ukraina. Nå gjelder det å holde kanaler til slike russiske miljøer åpne. Vi må skille mellom Russlands militaristiske ledelse og dets folk.

Det har blåst opp til boikott-bråk etter at ledelsen ved konsert- og teaterhuset Kilden i Kristiansand i forrige uke gikk til det skritt å avlyse forestillinger med den kjente St.Petersburg-balletten fra Russland i mai og å skifte ute en russiske klaversolist i en tillyst symfionikonsert i juni. Sist fredag skreiv jeg et innlegg i Fædrelandsvennen der jeg beklaget denne boikotten. Jeg begrunnet det med at dette vil bidra til å stenge de kanaler vi bør holde åpne til ulike deler av det russiske folket, enten det er fagforeninger, grasrotorganisasjoner eller kulturinstitusjoner, og at disse tiltakene som rammer kunstnerne så langt fram i tid kan virke kontraproduktivt. Ingen vet hva situasjonen er om to-tre dager eller uker i denne konflikten, langt mindre om to-tre måneder! Og dette standpunktet er vel å merke knyttet opp til den fordømmelse av Russlands angrepskrig mot Ukraina som jeg i ulike sammenhenger har stilt meg bak.

Et flernasjonalt russiske ballettensemble

Først samme dag som jeg skreiv mitt avisinnlegg ble jeg klar over at St. Petersburg Balletteater er et fritt ensemble som verken er subsidiert av den russiske staten eller av private sponsorer. De har kun sine inntekter fra billettsalg verden over, noe som lønner hele staben! Dette er oppsiktsvekkende og nesten enestående i ballettens internasjonal verden. I følge ensemblets hjemmesider og andre kilder er balletten, etablert i 1994, et kollektiv på 90 mennesker bestående av kunstnere fra mange nasjoner. Flere av dem er fra Ukraina, som «Prima Ballerina» (solistdanser) Oksana Bondareva, førstedanser Elisaveta Barkalova, scenograf Evgenij Gurenko (som også er æreskunstner i Ukraina) og kostymedesigner Valerij Kulichenko (med bakgrunn i teatret i den nå beleirede byen Kharkiv.)

Det er åpenbare dilemmaer knyttet til boikottvåpenet mot en aggressor i tilfelle krig og det er ikke vanskelig å forstå at mange ukrainere vil si et ja-takk til slike initiativer fra verden utenfor. Men vi må uansett beholde hodet kaldt i en slik situasjon og vurdere effekten av en omfattende boikott som rammer helt andre mennesker og miljøer enn dem som er ansvarlige for krigen. I Klassekampen (9. mars) sier f. eks kunstner Morten Traavik at «en boikott av russiske kunstnere vil bekrefte styresmaktenes propaganda om at Vesten forakter Russland.» Vil ikke slike holdninger bare sementere motsetningene som nå allerede har oppstått med invasjonen i Ukraina?

Intet nytt fra Harald Furre

Direktør Harald Furre ved Kilden, tidligere ordfører i Kristiansand, bringer ingen nye argumenter til torgs i sin kommentar til min og andres kritikk av boikotten i Fevennen (9. mars). Han mener standpunktet er uttrykk for solidaritet med Ukraina: «Det betyr ikke at vi er imot alt som er russisk, og vi vil ønske russiske kunstnere velkommen så snart denne krigssituasjonen er over», sier han til avisa.

Spørsmålet er om han i det hele tatt vil lykkes i å gjenopprette de brutte forbindelser og vil kunne kunne reparere den skade han har påført Kildens forhold til et uavhengig og stolt uavhengig ballettensemble som vi mer enn gjerne skulle fått i tale nettopp i denne kritiske tid. I ettertid vil han kanskje innse at det var et overilet tiltak som skader vårt folk-til-folk-forhold til russerne, og som sannsynligvis ikke bidrar til å endre en tøddel på Putin og hans innerste krets når det gjelder krigens gang i Ukraina. Eller for å sitere Aftenpostens leder sist mandag: «En generell kulturell boikott har ikke noe for seg. Det er ikke det den russiske kulturen som har gått til krig mot Ukraina.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s