Sinn Fein vinner unge stemmer på irsk boligkrise

Bildet: Sinn Fein er Irlands eldste parti med røtter tilbake til frihetskampen og den væpna kampen som IRA førte i mange tiår mot britisk overherredømme. Nå er Sinn Fein en eksponent for politisk fornyelse og stigende oppslutning blant yngre velgere. Bildet er fra en av prosesjonene i Dublin under 100-jubileet for 1916-revolusjonen. (Foto: Halvor Fjermeros)

Det irske republikanske opposisjonspartiet Sinn Fein gjør sine beste målinger noen sinne, kombinert med ei boligkrise som særlig rammer de unge og med en stadig økende oppslutning for tanken om et gjenforent Irland.

Nylig har det kommet to meningsmålinger som gir Sinn Fein suveren topplassering som den irske republikkens største parti. Den første kom rett etter Sinn Feins årlige landsmøte, ard fheis, i oktober og ga partiet 37 prosent: https://www.thetimes.co.uk/article/sinn-fein-surges-in-new-poll-5lmblv5px

Den samme målinga ga også partiets leder Mary Lou McDonald et løft som den mest populære partilederen (50 %) mot statsministeren som lå ni prosent lavere.

Økende boligkrise for de unge

Den nyeste målinga kom sist helg i The Irish Times og viste 35 prosent for Sinn Fein, mot 20 prosent på hver av de to liberalkonservative regjeringspartiene Fine Gael og Fianna Fáil: https://www.irishtimes.com/news/politics/poll

Det er lite i irsk politikk som minner om andre europeiske land. De to nevnte regjeringspartiene har vekslet med å sitte i regjeringer helt siden frigjøringskrigen i 1922. Ved siste valg i 2020 gikk de to sammen for å skaffe flertall, men i tillegg trengte de støtte fra De grønne, noe som har skapt en høyst problematisk allianse. Det gamle arbeiderpartiet Labour er nesten utradert etter nedturen som satte inn rundt finanskrisa i 2008, men i tillegg fins det et annet miniparti som kaller seg sosialdemokratisk, og som får to prosent på denne målinga. Sinn Fein gjorde et sterkt valg i 2020, men fikk akkurat ikke nok mandater i parlamentet til å danne regjering. I opposisjon har partiet derimot fått økt oppslutning og kaller seg «partiet for forandring».

Det er særlig boligkrisa som vektlegges blant kommentatorer som årsak til Sinn Feins suksess. Den gjennomsnittlige alder for unge boligkjøpere har steget fra 29 til 35 år siden 2006, noe som skyldes kraftig prisøkning og stor mangel på nybygde boliger. Det er særlig støtte fra yngre velgergruppe, pluss minus tretti, som har gitt Sinn Fein et løft. Og de driver også en politisk kampanje som appellerer:

-De er profesjonelle, veldig saksorienterte, svært effektive i opposisjon og de tilbyr et håp om ei bedre, Nirvana-aktig framtid, sier Gail McElroy, professor i statsvitenskap ved Trinity-universitet i Dublin i en kommentar til The Iris Times over meningsmålinga.

Irsk gjenforening i sikte?

Foruten boligpolitikken har Sinn Fein fått et løft for sin evige fanesak om et gjenforent Irland. Etter de blodige «troubles» fra 1960-tallet og framover til Langfredagsavtalen ble inngått i 1998, har tanken om gjenforening mellom republikken og de britiskokkuperte seks nordligste fylkene stått lavt i kurs. Med striden omkring brexit og grenseløsningene mellom Eire og Nord-Irland har saken tatt en ny vending. Den siste målinga i The Irish Times viser et solid flertall (63 %) for at Nord-Irland skal forlate det britiske kongedømmet og gjenforenes med den irske republikken. I Dublin er dette flertallet aller størst (68 %) og den aldersgruppa som støtter dette mest er de fra 25 til 34 år (67 %). Blant partiene er det Sinn Fein som har den markant sterkeste oppslutning om gjenforeningstanken (78 %).

Også på spørsmålet om hvor viktig spørsmålet om et gjenforent Irland er for de spurte, svarer Sinn Feins velgere tydeligst: 36 prosent svarer «svært viktig», noe som stort sette er dobbelt så mange som i alle de andre partiene. Men dette tyder også i retning av at irsk gjenforening ikke er en hastesak. De er de dagsaktuelle saker som betyr mest og som vil bli en avgjørende faktor fram mot neste valgkamp i Irland som starter om tre år.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s