Belgisk marxistisk arbeiderparti utfordrer det sosialdemokratiske hegemoniet

Det revolusjonære arbeiderpartiets posisjon i Belgia befestes til og med i den vanskelige regionen Flandern der nasjonalisme med fascistiske islett står sterkt. I Brussel er det jevnstort med det sosialdemokratiske regjeringspartiet PS. PTB har styrket sin organisatoriske ledelse i nylig avholdt landsmøte.

Det er oppsiktsvekkende at PTB har holdt seg på på det høye nivå som målinger har vist gjennom hele 2021. Belgia har i motsetning til Norge svært sjeldne meningsmålinger og den største, Le Grand Barometre, kommer bare fire-fem ganger i året. Resultatene blir tillagt desto større vekt, som i denne målinga fra sist helg: https://www.lesoir.be/411711/article/2021-12-10/grand-barometre-le-ps-decroche-bruxelles-mais-redecolle-en-wallonie

Brussel-avisa Le Soirs tittel spiller på flymetaforer for å forklare målinga: «PS mister høyde i Brussel, men tar av i Vallonia». Fallet i den belgiske hovedstaden, som er egen region, er mest påtakelig, fra 18,5 % i forrige måling i september til 15,1 i denne. Det er det samme som PTB får, og de to deler dermed tredjeplassen i Brussel. I Vallonia går sosialdemokratene i PS fram igjen til 24,9 % og nærmer seg valgresultatet fra 2019 på 26 prosent. Men dette ser ikke ut til å virke inn på PTBs oppslutning som har ligget stabilt over 18 prosent i den fransktalende delstaten siden mars i år.

Styrker seg i det vanskelige Flandern

PTB, hvis navn i Flandern er PVDA, har lenge slitt med å etablere seg i den nederlandsktalende regionen i nord. Men i løpet av dette året har først klatret over sperregrensa og deretter steget til sitt beste resultat på denne målinga, 8,9 prosent. Flandern har et sterkt nasjonalistisk klima. Både det tradisjonelle nasjonalkonservative N-VA og det ytterliggående Vlaams Belang med fascistiske strømninger, har seilt på en separatistisk bølge med mål om løsrivelse av Flandern fra resten av Belgia. Vlaams Belang hadde en voldsom framgang etter valget i 2019 og har nå stabilisert seg som delstatens største parti, nå med 24,5 prosent. Det sosialdemokratiske partiet, som nylig skiftet navn til Vooruit, har stått særdeles svakt i regionen og gjør nå sin beste måling på 13,9 prosent. Flandern er Belgias industriregion med stor bilindustri, stålverk og havner i byer som Antwerpen, Gent og Brugge. PVDA (PTB) har lenge stått sterkt i Antwerpen, men svakt i regionen forøvrig.

24000 medlemmer, ny partileder

PTB har nær tredoblet sitt medlemstall fra 8500 i 2015 til 24000 i høst. Det skejdde samtidig med at partiet avholdt sin kongress, eller landsmøte, etter en lang prosess med interne diskusjoner. Det mest overraskende som skjedde der var at partiets leder siden 2008, Peter Mertens, ble avløst av Raoul Hedebouw som ny leder. Hedebouw har sittet som en av to PTB-representanter siden før partiet fikk sitt store gjennombrudd med 14 innvalgte i det all-belgiske parlamentet i 2019-valget. Han er en landskjent tv-personlighet som både humorist og tospråklig kommentator. I sine taler i parlamentet slår han om fra flytende fransk til ditto flamsk i annenhver setning, noe de færreste politikere setter sin ære i å mestre.

Peter Mertens går over fra å være ekstern leder til å lede det organisatoriske arbeidet i PTB. Det tyder på en høy prioritering av partibygging og styrking av det interne partiarbeidet. Mertens har tidligere lansert en såkalt Prometheus-plan for PTB. Det er en offentlig visjon om alternativ energi, om transport, om den digitale revolusjonen og om helse i vid forstand av begrepet. Disse fire pilarene utgjør partiets plan for å sette det offentlig initiativ tilbake i sentrum for politikken og samtidig takle den økonomiske og økologiske krisa. I tråd med dette har PTB stått i spissen både i kampen for økte pensjoner og mot å øke pensjonsalderen, og også vært tydeligst i kravene til å sette et øvre tak på energipriser i den nåværende kraftkrisa.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s