Kommunistisk ordfører leder rød-grønn koalisjon i Graz

Bildet: Den nyvalgte ordføreren Elke Kahr (59) fra det østerrikske kommunistpartiet etter valgseieren tidligere i høst.

Nylig ble den kommunistiske toppkandidaten Elke Kahr valgt til ordfører i Østerrikes nest største by Graz. Partiet KPÖ gjorde et brakvalg og ble største parti med 29 prosent av stemmene. Neste uke danner de byregjering med De grønne og sosialdemokratene som partnere.

Det sensasjonelle lokalvalget i slutten av september blir først og fremst tillagt den populære Elke Kahr (60) og den innsatsen hun og det lokale kommunistpartiet har gjort særlig for å bedre boligstandarden og øke den kommunale boligbygginga i byen. Kommunistene (KPÖ) gikk fram fra 20,3 prosent ved valget i 2017 til 28,8 i høstens valg. Det skaffet dem 15 representanter (mot 10 i 2017) i bystyret på i alt 48 seter, en framgang som skaffet dem ordføreren og muligheten for å danne en koalisjon. Det tidligere ordførerpartiet, det kristeligdemokratiske østerrikske folkepartiet ÖVP, falt fra nær 38 til 26 prosent, som ga et tap av seks mandater. Sosialdemokratene (SPÖ) i Graz står svakt og gikk i tillegg tilbake fra 10 til 9,5 prosent. De Grønne gikk også betydelig fram og vant fire nye seter med en oppslutning på 17,3 %.

Graz KPÖ: En oase i ørkenen

Det er et underlig fenomen, dette suksesspartiet i Graz. For det østerrikske kommunistpartiet KPÖ, et av verdens aller eldste (stiftet i 1918), er ikke i nærheten av representasjon verken i Landdagen (parlamentet) eller i de andre store byene. I Wien sliter de med å komme over prosenten og i siste nasjonale valg (2019) fikk  KPÖ 0,7 prosent. Med en tung arv som Moskva-orientert parti inn i etterkrigstida, ble KPÖ redusert til en liten sekt med interne avskallinger og indre strid. Partiet hadde en kortvarig flørt med eurokommunismen før det tilsluttet seg den europeiske venstrealliansen European Left. Partiet er motstandere av NATO og EU, men prioriterer ikke kampen for å melde Østerrike ut av EU nå.

Graz KPÖ er en del av det nasjonale KPÖ, men deres suksess skyldes andre faktorer enn ideologi. Riktig nok har partiet i Graz både Marx, Engels og Lenin som ledestjerner i sitt program. Men det er som grasrotparti med befolkningas velferd som første prioritet at de gjennom et par tiår har vunnet velgernes tillit. Graz med sine 300.000 innbyggere er hovedstad i delstaten Steiermark, er en tydelig klassedelt by. Dette gir seg ikke minst utslag i boligsektoren. På begynnelsen 2000-tallet ville bystyret løse problemet med nedkjørte kommunale boliger ved å privatisere dem. Sosialdemokratiet støttet forslaget, mens KPÖ gikk i spissen for motstanden mot privatisering. Siden den gang har støtten til partiet bare økt. Når de nå danner rød-grønn byregjering vil partiet få hånd om den viktige posisjonen som boligbyråd, samt to andre byrådsposter, melder Wiener Zeitung: https://www.wienerzeitung.at/nachrichten/politik/oesterreich/2127418-Wie-Rot-Gruen-Rot-Macht-und-Arbeit-in-Graz-aufteilt.html

«Leningraz» apokalypse – eller ny type folkevalgte?

Det gamle ordførerpartiet, som er partiet til den unge forbundskansleren Sebastian Kurz, advarte rett før valget i Graz om at det ville ende i «kaos, terror og frykt» hvis KPÖ vant. Et nytt begrep, «Leningraz», kom også i omløp. Til alle forsøk på å sverte Elke Kahr med påstander om at hun svermer for gammeldags sovjet-nostalgi, svarer hun at det er latterlig. Hennes popularitet skyldes hennes langvarige arbeid med å følge opp jobben hennes forgjenger Ernest Kaltenegger startet i byen særlig på boligpolitikkens område. I tillegg har den nye ordføreren en folkelig stil med en evne til likeframme svar som har styrket KPÖs kvinnepolitiske profil. Da hun ble spurt av media hva hun skulle bruke tida til mens stemmeopptellinga pågikk på valgdagen i høst, svarte hun at hun skulle gjøre unna et par runder med vaskemaskinen og henge opp tøy på snora fordi været var så fint for tøytørk.

Østerrikske kommentatorer har brukt tilnavnet Caritas på Elke Kahr og hennes parti. Det refererer til den katolske kirkes nødhjelpsprogram fra slutten av 1800-tallet der alle fattige ble hjulpet uavhengig av tro. I Graz gikk KPÖs folkevalgte tidlig inn for å betale to tredeler av honoraret som folkevalgt til et fond. Honoraret på 5.500 euro i måneden er romslig og denne «partiskatten» har over halvannet tiår bygd opp et fond på 1,7 millioner euro (mer enn 16 mill. kr etter dagens kurs) som det deles ut fra for å dekke uoverkommelige utgifter til de fattigste i Graz. På boligfronten har KPÖ gått i spissen for å rehabilitere flere tusen kommunale leiligheter som hadde elendig standard uten moderne bad og toalett så seint som tidlig på 2000-tallet. Partiet har også sørget for å igangsette store utbygginger av flere kommunale boliger i opposisjon til den rådende poltikk med private boligprosjekter.

Mye tyder på at det er denne nye typen politikere, pluss ordfører Elke Kahrs enorme popularitet som forklarer KPÖs suksess.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s