Hedgefond-Tangen: Direkte fra EU-svarteliste til Oljefondet, pytt pytt!

Caymanøyene står både på EUs svarteliste over oversjøiske skatteparadis og på toppen av den internasjonale hemmelighetsindeksen. Men Nicolai Tangen er visselig en god profittforvalter, så da gleder alle hjerter seg i Norges Banks direksjon._110869002_gettyimages-169358110.jpg

Med den overraskende utnevnelsen av Nicolai Tangen som ny sjef for Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet, er hyllesten i gang i det etablerte Norge. Endelig fikk Dagens Næringsliv noe hyggelig å skrive om, og først dagen etter et fossende jubelbrus i avisa stilles det betimelig spørsmål fra professor for etikk og økonomi ved NHH, Tina Søreide: «For oss som studerer dette, er det vanskelig å forstå hvorfor man skal bruke steder som Caymanøyene.»

I Kristiansand bystyre stilte jeg første gang det samme spørsmålet for fire år siden i en interpellasjon til ordføreren da det ble kjent at Tangen hadde donerte en kunstsamling til byen som var kjøpt fra profittene fra hans hedgefond på Cayman Islands. Som bystyrerepresentant for Rødt sto jeg ganske aleine i min kritikk av bystyrets manglende vilje til å si nei til «skitne penger» som attpå til var gitt som «gave» med sterke betingelser. Siden ble det mer fart i Kunstsilo-debatten i byen, på noe andre premisser.

Caymanøyene ble 18. februar i år satt på EUs svarteliste av oversjøiske skatteparadis, her omtalt i BBC News: https://www.bbc.com/news/business-51484393

EU opprettet denne lista i 2017 og hensikten er å advare EU-land og deres selskaper å gi skatteparadis-ryttere fri adgang til EU uten at det får skattemessige konsekvenser. Caymanøyene, hvor Tangens etablerte sitt AKO-selskap som har håvet inn milliarder, ble i år også plassert øverst på Financial Secrecy Index. Det er ei liste over verdens mest finansielt hemmeligholdte land. Den vanligste kritikken mot Caymanøyene er at de gir adgang til etablering av selskap uten reell økonomisk aktivitet, altså et hvitvaskingsparadis.

Den vanligste begrunnelsen fra aktørene i dette paradiset er at de skal «unngå dobbel beskatning». Det var også dette svaret jeg fikk fra Tangen og hans etiske alibi, AKO-styremedlem Henrik Syse, da jeg stilte spørsmål ved skattemoralen i 2016, omtalt i en artikkel fra den gang:

https://halvorfjermeros.com/2016/05/24/men-hvor-lenge-var-henrik-syse-i-skatteparadis/

Dette argumentet blir gjentatt nå når Tangen skal reinvaskes fra sin fortid som superplanleggende skatteunnviker. Det er ikke bare Caymanøyene som er skattefrie, men også de britiske fond som Tangen opprettet for overføring av hedgefondprofittene. Først når pengene, eller kunsten han har kjøpt for dem tilfaller Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand, trer norske skatteregler i kraft. Men heller ikke her har transaksjonene vært helt enkle å gjennomlyse.

Når nevnte NHH-professor Søreide stiller spørsmål i DN er det vel å merke «på generelt grunnlag». Slik snakkes det i det høflige sjiktet der også skatteparadis-kritiske politikere befinner seg. Når det kommer til det konkrete, så svares det som sentralbanksjef Øystein Olsen gjør i sitt forsvar for ansettelsen: «Tangen har vært helt åpen om sine økonomiske forhold, også om at AKO-fund ltder registret på Caymanøyene. Dette er helt vanlig for slike forvaltningsselskaper.»

Så da, så.

 

 

 

2 kommentarer om “Hedgefond-Tangen: Direkte fra EU-svarteliste til Oljefondet, pytt pytt!

 1. Hei
  AKO er registrert på Ugland House i Georgetown, her er ca 2800 andre selskaper også registrert med kontor og postmottak. Klart det drives organisert hvitvasking av penger her. Jeg var tidligere en venn av Kristian Siem, han pleide å være 2-3 dager på jobb med selvangivelser på Cayman Islands. Han har også hus der. Ugland House var sentralt i øko krims etterforskning av subsea 7 (eller Siem industries) for noen få år siden. De satte daglig leder på glattcelle i påvente av avhør den gangen,. (det vet jeg fordi Kristian fortalte meg det og at han synes det var forferdelig fordi Øystein skulle hjem til sin sønn på 3 år.) Dette stinker herfra til månen. Vi har fått en kriminell leder av Oljefondet, headhunted av regjeringen. Erna solberg er bildaberger medlem. Event 201 var en øvelse med et tenk scenario hvor en pandemi brøt ut globalt de «forutså» covid 19. Øvelsen var en «table top» øvelse og bestod av medlemmer fra bildaberger gruppen, World economic forum, John hopkins medicsl univerdity, Verdensbanken, WHO, tror, fra Bill og Melinda gates foundation. De samme ikke-folkevalgte som nå setter globale kriterier for håndteringen av covid 19. Øvelsen ble filmet. Og ligger tilgjengelig på YouTube. Den nye sjefen for Oljefondet settes inn under pandemien… og er helt klart en representant for de som ønsker å underlegge befolkningen ytterligere kontroll. Hva med etter Corona..
  Får vi digital valuta?
  Blir kontanter historie?
  Får vi lovendringer som innskrenker yttrigsfrihet ytterligere?
  Får vi restriksjoner på reising og bevegelse?

  Stå på! Her er en link til event 201 fra Jason Bermas han snakker igjennom Event 201 https://youtu.be/hD3pZP-Y7ZY

  Mvh
  Henrik Allum

  • Takk, Henrik A. interessant «inside» rapport fra Ugland House. President Obama prøvde jo i sin tid å sette inn tiltak for å begrense denne vaskemaskinen for penger, men uten å lykkes. Verdens politiske og finansielle ledere er på sitt mest dobbeltmoralske når det kommer til «oppgjør» med skatteparadisene. Men at sentralbanksjef Øystein Olsen var så veik på dette må jeg innrømme at jeg blir overrasket over.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s