– Regimeskiftet har hele tida vært Troikaens plan

Ny deadline for Aten: Enda en galgenfrist er gitt for å prøve å unngå at Hellas går ut av euroen. Men denne venteleken kan ikke fortsette, for nå må grekerne komme i gang med å bygge opp sin egen økonomi, mener fagforeningslederen Giorgos Gogos i Pireus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Vi kan ikke godta en avtale som ikke reduserer gjeldsbyrden. Og avtalen må gjøres nå hvis vi skal kunne bygge opp en ny gresk økonomi, sier Giorgios Gogos, generalsekretær i Pireus havnearbeiderforening.

Etter en ukelang stillingskrig mellom Hellas og de tre «institusjonene», som den greske regjeringen har valgt å kalle dem, men som er bedre kjent som Troikaen, har grekerne fått frist til over helga med å godta en gjeldsavtale. Av de tre troikapartnerne, Det internasjonale pengefondet (IMF), Den europeiske sentralbanken (ESB) og EU-kommisjonen (EUs ikke-valgte regjering), ser det ut til at IMF er de mest aggressive forhandlerne i dette som kan være aller siste omgang før en avtale må underskrives – eller forkastes. Stadige nye runder har blitt gått med diskusjon om ytterligere kutt i pensjon og høyere moms. IMF har i følge et lekket dokument torsdag fart fram med rød penn i det siste greske forslaget og strøket og skrevet inn nye datoer og prosenttall for de såkalte «reformer» de vil tvinge på Syriza-regjeringen. Det har framkalt minnelser fra forrige gang IMF dikterte teksten, helt ned til det minste komma, om hvordan gresk arbeidslivs lover og regler for økt fleksibilitet skulle utformes.  Det var i 2012, den gang det sosialdemokratiske Pasok satt med regjeringsmakt. Siden ble partiet juniorpartner med det konservative Nytt Demokrati i en regjering som reduserte det engang så stolte Pasok til et parti under sperregrensa ved siste valg. Den gang som nå ser Nytt Demokrati sitt snitt til å kunne komme i ny regjeringsposisjon. Dette kan bli en realitiet hvis statsminister Alexis Tsipras ikke klarer å lande en avtale med Troikaen som han kan samle alle Syrizas 149 parlamentsmedlemmer bak i en avstemning. Konservative greske medier har holdt det gående med en vedvarende kampanje siden i vinter om at statsminister Tsipras må kvitte seg med «venstreekstremistene» i eget parti og satse på nye samarbeidspartnere. Forrest i køen står det ikke så lett plasserbare sentrumspartiet To Potami («Elva»), dannet i fjor. Skulle en ny regjeringsdannelse bli resultatet av de uthalte forhandlinger, vil sannsynligvis alle Troika-partnere gni seg i hendene med et «mission completed»-utsagn attåt.

– Ikke mer uthaling. Sett punktum nå!

Giorgos Gogos er svært oppmerksom på parallellen fra 2012 som skulle bli Pasoks svanesang. Som medlem av ledelsen i Syriza i Pireus, og med svært nær forbindelse til mange i den 200 medlemmer store sentralkomiteen i Syriza, vil han forhindre at en 2012-gjentakelse skjer. – Det har vært Troikaens mål fra første dag etter valget i januar i år å prøve å drive gjennom en regimeendring. EU-systemet har aldri akseptert grunnlaget Syriza lot seg velge på. Med de stadige utsettelsene av forhandlingene prøver de å ta bit for bit av kravene bak de såkalte røde linjene, altså kjernesakene som pensjon, rettferdige skatter og avgifter, kamp mot privatisering og undergraving av lover og regler i arbeidslivet. Men de som tjener på denne uthalingstaktikken er Troikaen. Nå må vi få satt punktum. Og dersom vi over hodet skal diskutere om dette er en avtale som skal signeres, så må den inneholde et tydelig forslag til lettelser i gjelda. Det var det Syriza gikk til valg på. Det var det velgerne ble lovet at de skulle få. Klarer ikke Tsipras å levere på det, er det umulig å støtte en avtale. Giorgos Gogos var på den store Restistance-festivalen i Aten sist helg der blant annet den britisk-pakistanske forfatteren Tariq Ali deltok i et stormøte hvor han kritiserte posisjonene Tsipras og hans regjering inntok allerede ved inngåelsen av den første gjeldsforhandlingsavtalen med Troikaen, den såkalte 20. februar-avtalen. -Jeg er enig i mye av kritikken til Tariq Ali. Vi burde inntatt en tøffere holdning og tydeligere fraskrevet oss ansvaret for gjelda som regjeringer før denne har pådratt seg. Nå er mye av momentumet for en slik posisjon borte. Men vi må forholde oss til hvor vi er nå. Da må vi bedømme avtalen som nå blir framforhandlet ut fra om den har lykkes i å kreve gjeldslettelser. Hvis ikke fins det bare et svar til den: Nei!

Fortsatt kamp mot privatisering

Gogos og hans fagforening har stått i spissen for kampen mot privatisering av havna i Pireus, selve symbolet på motstanden mot den EU-dikterte politikken som den forrige regjeringen både godtok og aktivt satte ut i livet. Noe av det første den nyvalgte Syriza-regjeringen sørget for var å reversere vedtak om privatisering av den resterende delen av havna som fortsatt er offentlig drevet under Piraeus Public Authority (PPA). Det kinesiske statseide shippingselskapet Cosco har som kjent overtatt en stor lastepir og bygger ut en ny og enda større. Da Tsipras sa nei til mer privatisering av havna fikk han sin første smekk på fingrene av Troikaen og Cosco: Det er brudd på reglene!

Siden har forhandlingene dreid seg om å senke salg av aksjer i PPA til private fra tidligere foreslått 67 % til forslaget som nå foreligger om 51 % utsalg. Uansett er det flertall i privat eie og Pireus-arbeiderne har ikke tenkt å gi seg i denne kampen. – Vi har allerede hatt en stor markering i byen og nye aksjoner vil følge. Vi er klar over at når en eventuell avtale med Troikaen er gjort, så vil den inneholde klausuler om privatisering. Men det kan ikke forhindre at vi fortsetter vår kamp for å beholde havnedriften i offentlig eie, sier Gogos. Kampen omfatter også forsøk på å reversere vedtak om privatisering av 14 lokale flyplasser, og i tillegg det skandaløse salget av Hellenikon, Atens flyplass fram til den nye sto ferdig før OL i byen i 2004. Hellenikon ble solgt på billigsalg med tanke på utbygging av marina, ferieboliger, hoteller og forlystelsespark for 10 milliarder euro, også der med kinesiske interesser og Abu Dhabi-selskaper bak kapitalen. Da salget skjedde via lukkede prosesser i fjor vinter sa den gang opposisjonsleder Tsipras at hele salget skulle gjennomgås med kritisk blikk.

Dette er et av mange løfter som har blitt vanskelig å gjennomføre etter fire måneder med utmattende forhandlinger. Så spørs det om en svekket, men fortsatt kampvillig fagbevegelse er det som må til for å pense en hardt prøvd Syriza-regjering på rett kurs. Ved weekendslutt får vi trolig svar.

En kommentar om “– Regimeskiftet har hele tida vært Troikaens plan

  1. Tilbaketråkk: Nye kinesiske milliardoppkjøp i Hellas | steigan.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s